Spełnij marzenia Alicji i Karoliny

Alicja

Alicję poznaliśmy 10 miesięcy temu. Urodziła się bardzo chora. Nie widziała swoich rodziców, od kiedy lekarze powiedzieli, że nie ma żadnych szans na przeżycie. Od 11 lat dzielnie walczy z chorobą i codziennie udowadnia lekarzom, jak bardzo się wtedy mylili. Kiedy pytamy Alicję, jaki pokój w nowym domu chciałaby mieć, niepewnie spogląda na nas swoimi błękitnymi jak niebo oczami. Dopiero po chwili cichutko wyznaje, że zawsze marzyła o liliowych ścianach, białych meblach i wygodnym łóżku.

Karolina

Karolina jest zbuntowaną trzynastolatką. Mało mówi, niewiele śpi, jeszcze mniej je. Większość uznałaby, że to dziecko z kategorii “tych trudnych”. Zaczynamy rozumieć jej zachowanie, gdy dowiadujemy się, że przebywała już w 7 placówkach wychowawczych i w żadnej nie znalazła domu. Karolina ma jedną ogromną pasję - geografię. Choć nie mówi o tym głośno, podejrzewamy, że marzy o dalekich, egzotycznych podróżach. Może nie chce zapeszyć? Nie dziwi nas, że na ścianie swojego pokoju wymarzyła sobie wielką mapę świata. Poza tym chciałaby mieć swoje łóżko. Niczego więcej jej nie potrzeba.

Drużyna Darczyńców

Chcemy wyremontować pokoje dla Alicji i Karoliny. Przekaż darowiznę i spełnij ich zwykłe-niezwykłe marzenia.

Obie dziewczynki poznaliśmy w Centrum Terapii CUKINIA prowadzonym przez Fundację Gajusz. Po nich pojawiały się następne samotne, skrzywdzone istoty. Postanowiliśmy powołać Fundację Moje Drzewko Pomarańczowe, która stworzy im DOM. Zamieszkają tam dzieci bite, molestowane, w końcu porzucane i to nawet kilka razy… Poprowadzą go specjaliści znający się na traumie dziecięcej, terapii i do tego umiejący kochać.
Miasto przekazało lokal z kawałkiem ogrodu.  Zakończyliśmy gruntowny remont wszystkich pomieszczeń. Przed nami ostatnie prace wykończeniowe oraz wyposażenie.  Pierwsza część remontu została wyceniona na 100 000 złotych. Stwórzmy razem Drużynę Darczyńców, z którymi stworzymy ten wyjątkowy DOM.